top of page
Image by Tim Schroeder

Het Kapellenfestival

21 oktober 2023: Het Kapellenfestival van de Rozenbottels!

posthoorn logo.jpg
blaaskapel flamicanka.jpeg
Einfach_Boehmisch.jpeg
kapellenfestival 2023 PH Haps.jpg

Artikel De Gelderlander: 22-10-2023:

Haps: de polka wordt er nog volop gedanst

De voetjes gingen van de vloer en de handjes op elkaar tijdens Haps’ eigen Oktoberfest. In een achterzaal van café De Posthoorn in Haps klapten zaterdagavond bijna tweehonderd bezoekers met de polka mee.

Job van der Meer 22-10-23, 11:50 Laatste update: 22-10-23, 15:50

De plaatselijke blaaskapel De Rozenbottels hield er het jaarlijkse blaaskapellenfestival.

,,En daar loopt de hele regio voor uit”, zegt Bart Robben. ,,Er zijn zelfs mensen uit Duitsland.” Zelf speelt hij de tuba bij de Rozenbottels en praat de avond aan elkaar. Ja, veel grijze bollekes, beaamt hij, kijkend door de zaal. Op enkele jongelui na is het publiek op leeftijd.

Het is een grijs gebied, is die avond de veelgehoorde grap. ,,Het is een hele klus het levendig te houden. Ik ben wel blij dat het Oktoberfest zo erg in trek begint te komen. Dat de jeugd in aanraking komt met deze muziek. Hopen dat ze hier ook wat gaan aansluiten.”

Dirndls en een jagershoed

Blaaskapel Einfach Böhmisch uit Heythuysen zet op dat moment de toegift in. De tweede blaaskapel van de avond, nadat de Rozenbottels zelf het festival hebben afgetrapt speelt nog heel toepasselijk Eine letzte Runde. Nou vooruit dan, op aandringen van Robben zet de kapel daarna toch ook nog de Bodensee polka in.

Ik ben wel blij dat het Oktober­fest zo erg in trek begint te komen. Dat de jeugd in aanraking komt met deze muziek

Bier op de tafels, een paar vrouwen in dirndls, een enkele jagershoed. De traditionele kledingstukken uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk maken de sfeer net af bij wat oorspronkelijk een Münchens bierfeest is, als de tarwe en gerst zijn geoogst.

De Rozenbottels, onderdeel van muziekvereniging Juliana, houden elk jaar rond deze tijd zo’n festival. In maart is er het frühshoppen. ,,En dan treden we daarnaast nog zo’n tien keer per jaar op.”

Robben moet er weer vandoor, de topper van de avond aankondigen. De Belgische blaaskapel Flamincanka speelt tegenwoordig door heel Europa, zo bekend zijn ze. Maar Haps slaan ze niet over. Als de zoete tonen rond kwart over tien uit hun blaasinstrumenten beginnen te stromen blijven de mensen echter toch zitten. Uitgedanst? ,,Nee”, lacht Robben. ,,Dat komt zo nog wel.”

foto's Theo Peters 

auteur: Job van de Meer

Afbeelding1.jpg
Afbeelding3.jpg
Afbeelding2.jpg
© Copyright
bottom of page